GELUK, GELUKKIGER, GELUKKIGST……..

Vrijdag 01 december 2017

GELUK, GELUKKIGER, GELUKKIGST……..
 
Er is een hele grote geluksindustrie, geluk is een verdienmodel geworden. Gelukkig zijn moet, ongelukkig zijn kan niet meer. Gelukkig zijn is een keuze, je leven is maakbaar wordt er gezegd. Coaches vliegen je om de oren, net zoals spreuken over geluk. Je hebt positiviteits goeroes zoals de heren van '365 dagen succesvol'. Deze heren zeggen: ‘Haal meer uit je leven, een succesvol en gelukkig leven hoeft geen toeval te zijn’. Ze staan altijd met een smile van oor tot oor op beeld en weten precies hoe je het moet doen……… gelukkig en succesvol zijn.

Rondom kanker hangen ook ‘succesverhalen’ : Als je er positief in staat, altijd maar zegt dat het goed met je gaat en maar heel positief naar buiten treed dan ben je echt geweldig jazeker je bent zelfs een kanjer. Je ziet ze op TV en in diverse talkshows, de 'ik weet hoe het moet' mensen. Je moet vechten, hard vechten om de ziekte kanker te overwinnen. 'Het draait allemaal om mentaliteit' zeggen ze, dat bepaald hoe het met je gaat. Opgeven, opgeven ‘neuh’ dat is geen optie. Natuurlijk wel: opgeven kan ook een keuze zijn en soms een hele dappere. Ik weet het nog toen iedereen over Silvia Millecam heen viel toen ze stierf. Heeft iemand er wel eens over nagedacht dat het voor haar een bewuste keuze zou kinnen zijn? Dat kan best hoor. Je kunt ervoor kiezen om niet de ‘reguliere’ weg in te gaan, belangrijk is dat het jou keuze is. Ik had Silvia wel eens even willen horen hoe ze dacht over al die commotie die er ontstaan is rondom haar dood. Ze was een intelligente vrouw en wist waarschijnlijk heel goed dat die ‘alto genezers’ haar niet beter zouden maken. Misschien had gewoon ze gewoon geen zin in die ellendige chemo en verdere behandelingen, dat is best mogelijk. We weten niet hoe erg ze eraan toe was en wat de prognose zou zijn, wie zijn wij om erover te oordelen? Het wordt pas kwalijk als het niet haar keuze zou zijn geweest en er mensen om haar heen waren die haar een worst voor hielden, maar kom op zeg ze was een zeer intelligente vrouw. Als je ernstig ziek bent wil het heus niet zeggen dat je niet zelf kunt beschikken over je eigen leven.

Ik word er zo moe van, echt soms denk ik: Ja hoor daar heb je er weer zo een die het allemaal zo goed weet of zucht ik als er weer eens een spreuk voorbijkomt. Sjonge jonge wat voor een druk leggen we elkaar op zeg, ik zeg: kom weer eens met beide benen op de grond. Ongelukkig zijn hoort ook bij het leven, de spreuken: ‘Het gras is altijd groener bij de buren’ en ‘ieder huis heeft zijn kruis’ zijn er niet voor niets, dat is het leven. We weten niet wat er bij een ander achter de voordeur plaatsvindt.

We moeten, moeten, moeten gelukkig zijn en vooral succesvol. We leggen een enorme druk op de jonge   generatie. Want ja succesvol zijn is een keuze, je kan het, kom op. Ze moeten allemaal vooral heel goed leren, bij veel clubs aansluiten en hééééél veel vrienden hebben. Later moeten ze allemaal een leuke baan hebben, een mooi huis en oh ja niet te vergeten een grote mooie .auto.

Hoezo leren we onze kinderen niet dat het leven ook bestaat uit ongelukkige momenten, je mag best ongelukkig zijn. Door af en toe ongelukkig te zijn raak je echt nog niet in een depressie. Het leven gaat met vallen en opstaan, zo is het gewoon. Kinderen mogen best weten dat ziek zijn en doodgaan bij het leven hoort. Door ze hiervan weg te houden worden ze echt niet gelukkiger. Het leven kan soms heel hard zijn en niet op rolletjes lopen, dat zijn levenslessen en die moeten we ze meegeven. Niet de schone schijn, de buitenkant zoals ik het noem. Van de schone schijn ophouden, zullen ze zeker niet gelukkiger worden. Depressies onder kinderen of kinderen die burn-out zijn, een ziekte die steeds meer voor komt bij ze. Ze tstaan onder druk staan want geluk is een keuze, je leven is maakbaar dat is wat ze meegegeven wordt in de huidige maatschappij.

Voor mij mogen alle boeken en spreuken over geluk, de prullenbak in. Als we allemaal durven te laten zien dat het soms minder met je gaat of dat je depressief bent gaat de wereld er heel anders uit zien. Spreek het gewoon uit: Ik voel me K.T of Kl…N, zo komen we verder en geven we de jonge generatie de juiste boodschap mee dat je mag zijn wie je bent ook op ongelukkige momenten, daar hoef je je zeker niet voor te schamen…………………..dat is het leven!
 
Foto: Wouter Schmeetz