TIJD

Donderdag 02 mei 2019

Komt tijd komt raad

De tijd gaat snel

De tijd zal het leren

Goed bij de tijd zijn

In mum van tijd

In lengte van tijd

Tijd kost geld

Tijd te kort hebben

 

Tijd, we hebben er veel spreekwoorden over. Er zitten vaak te weinig uren in een dag en we worden ook enorm opgejaagd door de factor tijd.

Toen ik ernstig ziek werd kreeg tijd voor mij een hele andere betekenis, er kwamen veel vragen in me op die met tijd te maken hadden. Hoe lang duren de behandelingen? En een moeilijkere vraag: Hoe lang heb ik nog? Soms duurde de dagen heel lang en dacht ik dat er geen einde aan kwam, soms vlogen ze voorbij. Ik voelde de tijdsdruk bij de behandelkeuze. Ik was in het karretje van de achtbaan gestapt en donderde zo snel naar beneden dat ik vergat het stuur in handen te nemen en af en toe eens op de rem te trappen. Dat is wat ik nu steeds heel duidelijk aangeef: Neem de tijd, je hebt tijd en blijf vooral dicht bij jezelf. Ga niet te snel mee in dat wat je wordt voorgesteld, kijk ook eens om je heen. Vraag je bijvoorbeeld een af: Hoeveel patiënten met dezelfde diagnose heeft jouw arts en zijn of haar team al behandeld? Is er genoeg specialisatie en expertise in het ziekenhuis aanwezig? Ook erg belangrijk, voelt het goed? Zo kan ik nog veel meer opnoemen. Overdenk goed wat je wordt aangeboden, want er zijn keuzes. Bij twijfel vraag gerust om een second opinion, dat kan en wordt alom geaccepteerd. Het gaat tenslotte om jou, de gevolgen van de behandelingen kunnen enorm zijn onderschat dat niet.

De factor tijd speelt ook een enorme rol bij het afscheid nemen. Voor het afscheid nemen van een dierbare heb je tijd nodig, maar helaas is die er niet altijd. Ook ná het overlijden krijg je vaak het gevoel dat er haast is, maar neem de tijd dat is erg belangrijk. Anders dan vaak gedacht, of gezegd, kun je ook tijd nemen. Bespreek de mogelijkheden en denk goed na wat past bij jullie. Als je te maken hebt met een onverwacht overlijden en je hebt nog nooit echt over afscheid nemen gesproken kom je ineens voor keuzes te staan. Het verdriet en de onmacht nemen de overhand waardoor het lastig is om dicht bij jezelf te blijven. Het ‘risico’ dat je dan instemt met iets waar je achteraf twijfels over kunt krijgen loeren om de hoek, dan is het extra belangrijk om de tijd te nemen.

Ik blijf het altijd benoemen of het nu om een ernstige ziekte of om afscheid gaat: Neem de tijd, pak het stuur en trap daar waar nodig op de rem. Zorg dat je dicht bij jezelf blijft, het zal je zeker helpen bij de verwerking en voorkomt de gedachtes van ‘had ik maar’. Je kunt het maar één keer doen, een tweede kans bestaat er niet dus neem die tijd.