EIGEN REGIE BEHOUDEN

Vrijdag 20 oktober 2017
EIGEN REGIE BEHOUDEN
 
Ernstig ziek zijn is een eenzaam proces, dat hoor je eigenlijk van iedereen. Natuurlijk heb je mensen om je heen die je ondersteunen, maar toch is die eenzaamheid er. Je legt min of meer je lot helemaal in iemands anders handen en dat maakt je kwetsbaar. De gedachten en gevoelens die dat met zich meebrengen, maken het dat je je vaak alleen voelt hierin. Als je een lotgenoot spreekt, dan krijg je meteen een gevoel van herkenning, je spreekt namelijk dezelfde taal en dat kan heel veel met je doen.

Het lot leggen in andermans handen, geeft ook dat je al snel je eigen regie over je leven kwijt bent. Het is natuurlijk ook zo, je artsen en andere behandelaars zijn de deskundigen in deze en je volgt al snel hun plan. Maar toch is het fijn als jij zoveel mogelijk je eigen regie behoudt. Jij bepaalt uiteindelijk wat er met je gaat gebeuren en dat moet je nooit vergeten. Je kunt sturen en je kunt op de rem trappen, dat doe je door goed naar jezelf te luisteren. Je eigen gevoel en intuïtie, dat staat voorop en laat je hierin niet van de wijs brengen.

Jij moet na alle beslissingen en behandelingen verder en het is maar moeilijk te accepteren als je moet denken: had ik maar. Natuurlijk, er zijn altijd wel dingen die je achteraf anders had willen of kunnen doen. Maar het gaat om jou, luister goed naar jezelf en neem de tijd.

Ik had geluk, ik had Marlies en samen spreken we dezelfde taal en kunnen we onze gedachtes uit spreken. Daarom zijn we nu samen met onze vriendinnen op pad in de stichting Pinkmama. Het wordt tijd dat de patiënt een stem krijgt, het gaat niet om medisch handelen alleen, zeker niet. Die stem staat voorop daar moet naar geluisterd worden. Die stem kan alleen maar overgaan tot handelen, als ze goed wordt voorgelicht. We merken dat hier enorm veel behoefte aan is en daar gaan wij in voorop met onze stichting Pinkmama. De reacties na onze kick-off avond gaf hierin de bevestiging. We willen hierin ook een bewustwording creëren bij alle behandelaars tijdens het ziekteproces. Onze boodschap, luister…….. luister goed naar de patiënt en stap niet over zijn of haar intuïtie heen.

Dit geeft me kracht, het geeft mijn ziek zijn een doel en is het niet geheel nutteloos geweest. Het uitspreken van mijn gevoelens en van andere horen dat ik hun verhaal schrijf, geeft me kracht en de drive om door te gaan met de weg die wij zijn ingeslagen.

Zelf alle touwtjes in handen houden, dat staat voor mij voorop. Ik zal iedereen die daar behoefte aan heeft mee ondersteunen, voor nu en in de toekomst. Natuurlijk heb ik mijn momenten dat ik me ook onzeker voel in mijn ziekteproces, maar ik probeer toch steeds zo snel mogelijk de regie weer in handen te nemen. Lukt het me niet op eigen kracht dan zoek ik daar hulp bij, want dat is er hulp je staat niet alleen ook al voelt het soms wel zo.
Foto: Wouter Schmeetz