ALS NOOIT MEER VOOR ALTIJD IS................

Maandag 01 april 2019

Wat dan, als ‘nooit meer voor altijd is’? Het laat zich maar moeilijk omschrijven, maar als je een dierbare verliest is ‘nooit meer’ een feit. Nooit meer de stem, nooit meer een knuffel, nooit meer overleggen, nooit meer samen, nooit ............. nooit meer is definitief.

Als ik dit schrijf voel ik het diep in mijn hart, want ‘het nooit’ doet ook verlangen. 'Gewoon' eventjes maar, eventjes contact ‘gewoon’ vragen hoe het is of even ‘gewoon’ even een glimp opvangen. Het is een verlangen dat velen zullen herkennen. Een wens die niet te vervullen valt, het is niet te koop ook al heb je al het geld van de wereld. Dat verlangen dat gaat ook nooit helemaal meer weg, al gaat het leven door en komen er weer nieuwe personen in je leven, er blijft meestal een verlangen ergens diep vanbinnen. Het gezonde verstand weet wel dat het niet kan, nooit is niet ooit, maar het verlangen dat komt steeds weer boven.

Toch.........als je in een hiernamaals geloofd, als je volgens jou geloofsovertuiging voelt dat je elkaar ooit nog terug zal zien, dan voelt dit voo jou anders. Er zijn mensen die een medium bezoeken, ze vertellen me dan dat dit het verlangen stilt, het een goed gevoel geeft en dat ze sommige dingen beter los kunnen laten. Ik zelf spreek het wel eens uit tegen gelovige: ‘wat moet dat mooi zijn als je zoveel troost uit het geloof kunt halen’.  Mij lukt dat niet, voor mij is de dood ‘nooit' en voor altijd. Voor hen die geloven is er toch nog altijd de hoop dat ‘nooit’ een ‘ooit’ is en dat geeft hen enorme troost.

Maar anders dan ‘nooit’, herinneringen die blijven voor altijd. Niet alle herinneringen zullen altijd even scherp op je netvlies staan of vers in je geheugen blijven, maar toch als je foto’s bekijkt of het er met andere over hebt dan komen ze wel weer boven. Herinneringen toveren een glimlach op je gezicht, brengen je terug in de tijd van toen. Herinneringen bieden troost daarom is het ook zo belangrijk, dat als je weet dat een afscheid nabij is, om zoveel mogelijk herinneringen te maken. Eigenlijk is het belangrijk voor iedereen en in het hele leven, want de dood is onze enigste zekerheid in het leven, ooit wordt het 'nooit'. Maak daarom samen mooie herinneringen, leg ze vast, deel ze en houdt ze voor altijd bij want…………
 

‘Achter iedere traan van verdriet schuilt een glimlach vol herinneringen’