EEN KAARSJE

Zaterdag 12 januari 2019
EEN KAARSJE
 
Een kaarsje vult de ruimte met warmte en licht, met een kaarsje creëer je sfeer en gezelligheid. Maar een kaarsje is zo veel meer:

Vuur en licht wordt al eeuwenlang gebruikt in de spiritualiteit en religie. In de bijbel wordt veel geschreven over ‘licht’. Door de eeuwen heen is vuur een symbool geworden, het symboliseert liefde, licht en warmte. Kaarslicht staat ook symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde.

In mijn jonge jaren heeft mijn allusie heel wat kaarsjes voor mij gebrand, ze zei dan altijd ‘ik zal een kaarsje voor je aansteken’ als de situatie daarom vroeg. Er hebben al héél veel kaarsjes bij haar gebrand, voor haar gezin, voor mij, voor mijn mannen, maar ook voor zoveel andere mensen. Het gaf me een fijn en veilig gevoel, ‘er wordt aan jou gedacht’.  Als jongvolwassenen stak ik regelmatig een kaarsje aan voor gezelligheid in huis, meer betekenis had het niet.

Ik ben zelf niet religieus of erg spiritueel maar de betekenis van een kaarsje veranderde voor mij met het ouder worden, ik stak steeds vaker een kaarsje aan. Steek ik nu een kaarsje aan, dan is er meestal ook wel iemand in mijn gedachte. Op vakantie loop ik vaak even een kerkje of kapel binnen om een kaarsje aan te steken, dat doe ik dan voor de mensen die niet meer onder ons zijn en die ik erg mis. Het afgelopen jaar hebben hier in huis heel veel kaarsjes gebrand, nooit voor mezelf maar altijd voor iemand anders. Op momenten waarin ik weinig voor de ander kan betekenen, die momenten waarin ik mezelf machteloos voel, steek ik een kaarsje aan en laat even weten dat ik aan hem of haar denk. Een symbool voor een ongrijpbaar moment of een moment van gemis. Bij mij staat er een engeltje bij het kaarsje. Een engel betekent enorm veel voor mij al kan ik niet precies benoemen wat het is. Het is een gevoel en dat laat zich niet goed omschrijven. Waar ik ga of sta er is altijd wel een engeltje bij mij, in mijn tas, portemonnee of aan mijn sleutelbos.

Tegenwoordig brandt er vaak overdag een kaarsje, als ik thuis ben, ik heb er een soort altaartje voor gemaakt. Een kaarsje bij een engeltje en een kaart waarop staat ‘ik denk aan je niet vergeten hé’. Dat kaarsje brand voor iedereen die dit nodig hebben en voor de mensen die ik mis. Maar sinds kort kan ik zeggen dat dit kaarsje ook brand voor mij en het doet me goed.

In mijn werk gebruik ik ook de kaars, natuurlijk altijd in overleg. Het geeft het verdriet en onmacht van dat moment een symbool, ze nemen de gedachten mee in het moment en dat geeft een beetje troost.