Ondersteuning bij ziekte

ONDERSTEUING TIJDENS ZIEKTE:

In oktober 2015 werd ik met borstkanker gediagnostiseerd. Tijdens mijn eigen ziekteproces kwamen mijn ervaringen van werken in het ziekenhuis, goed van pas. Gesprekken met artsen en het plannen van mijn onderzoeken, maakte het proces van “ziek zijn” makkelijker te dragen. Het hebben van je eigen regie en dat je zélf het stuur in handen hebt, dat het mogelijk is om af en toe op de rem te duwen, dat maakt het dat de weg die genomen wordt jouw keuze is. Ook het schrijven van een blog en het daardoor in contact komen met lotgenoten, hebben mij gesterkt maar het is ook duidelijk dat we tegen dezelfde dillema's aanlopen.

Er wordt tijdens het ziekteproces veel over jou gesproken en ook heel veel tegen jou gezegd en gehandeld. Maar het punt is dat er niet genoeg naar je wordt geluisterd, je wordt niet gehoord. Het gaat veel over behandelen of niet behandelen, maar wat voel je zélf en wat wil jij, daar gaat het om. Dat is waar veel patiënten met hun naasten op vast lopen en dat geeft een gevoel van wanhoop.

Inmiddels heb ik de ziekte overwonnen. Het heeft mij tevens ervaringsdeskundige gemaakt. Iets wat zeker meegenomen wordt in mijn vorm van begeleiden.

Begeleiding zou kunnen bestaan uit:
●         Ik luister en hoor waar iemand op vast loop, samen maken we een plan hoe hij of zij dit bij de             zorg professionals bespreekbaar maakt.
●         Samen naar een artsenbezoek gaan, om te zorgen dat de vragen en wensen gehoord                       worden
●         Onderzoeken plannen
●         Ontlasten van zieke en naasten
           ●  klankbord zijn
           ●  hart luchten
           ●  angst delen

Wordt jij of je naaste geconfronteerd met een ziekte, neem dan eens contact met me op. Samen kunnen we bespreken wat ik voor zou kunnen betekenen in deze roerige tijden.