WANNEER DOE JE DAT?

Vrijdag 19 april 2019
Het is steeds weer een hele stap, het wissen van dingen die bij je dierbare hoorde. Het wissen maakt alles zo definitief, nooit meer…………………

Bij het afscheid van mijn broer begon het al met het sluiten van zijn kist. Zijn vrienden hadden samen met zijn en onze kinderen een prachtige kist voor hem gemaakt. Een kist die hoorde bij mijn broer. Zijn gereedschap, wat duidelijk van hem was door een blauwe streep verf erop, werden de handvaten. De kist moest gesloten worden met gewone schroeven, met een schroefmachine. Allen die om de kist stonden draaide een schroef in de deksel, maar ik kon dat niet. Het was ook zo bij het dichtmaken van zijn graf, ook dat deden we weer met dezelfde groep mensen. Iedereen had een schop en maakte het graf dicht. Ik kon dat niet, ik had sterk de behoefte om al het zand er weer uit te scheppen. Het voelde niet goed en het mocht niet gebeuren, het maakte het zo definitief.

Bij mijn broer ging een telefoon mee in zijn kist in een speciaal daarvoor gemaakt houdertje. Het is niet echt milieuvriendelijk maar wij belde tijdens zijn laatste maanden bijna iedere dag en dat wilde ik blijven doen. Ik wilde nog zo graag de woorden horen ‘hey zus hoe is het?’. Regelmatig belde ik hem even op, natuurlijk tegen beter weten in, steeds kwam zijn voicemail en hoorde ik toch even zijn stem. Soms sprak ik wat in, vaak wat wanhopige kreten of een ‘boze’ zin. Tot op een dag zijn dochter mij appte, zij had haar vader gebeld en kreeg iemand anders aan de lijn wat was dat schrikken voor haar. Dat was wel het moment om niet meer te bellen. Tot op de dag van vandaag kan ik zijn telefoonnummer niet wissen ook al kan ik er niets meer mee en staat het tussen al mijn contacten.

In de huidige tijd hebben we nog met vele andere accounts te maken zoals die van de social media of de whats app. Wat doe je ermee? Wanneer verwijder je dat? Foto’s en brieven die kun je bundelen of bepaalde mailtjes aan jou print je uit, maar bijvoorbeeld een facebook account is toch iets anders. Sommige accounts zijn zo persoonlijk, je komt daarmee toch wel erg in iemands privacy. Het account behouden kan ook weer moeilijke situaties met zich meebrengen als bijvoorbeeld iemand contact zoekt met je geliefde. Laatst sprak mij iemand aan, ze had een vriendschapsverzoek gekregen van iemand die al was overleden, dat is toch erg pijnlijk.

Het wissen of weggooien van spullen of accounts van je dierbare is en blijft een hele moeilijke stap.  Alles wat je wist komt nooit meer terug en dat doet enorm pijn.