De liefde van je leven

Liefde, in elke vorm,  is het mooiste allermooiste in iemands leven. Het mooie van mijn werk als afscheidsbegeleider is ook wel het beschrijven van de liefde, groot en klein. Zonder liefde, geen verdriet en geen tranen zonder liefde en mooie herinneringen.

Als ik de levensloop van een overledene schrijf en daarvoor met de familie in gesprek ben gegaan, ga ik op zoek naar de liefde. Dat kan de liefde van een partner, een kind, voor een ouder of van een familielid zijn, maar komt soms ook vanuit een onverwachte hoek. Als er een huwelijk heeft plaatsgevonden, is dat altijd een heel belangrijk onderwerp. Ik ga dan terug naar die tijd, hoe kort of lang geleden ook. Het huwelijk is een belangrijk moment in iemands leven, ook als het huwelijk gestrand is. Ik ga eerst terug naar de ontmoeting, er is een leven van vóór het huwelijk en een leven van ná het huwelijk.

Een afscheid kun je maar een keer goed doen, de ceremonie is enorm belangrijk om verder te kunnen zonder je dierbare. Een huwelijk met de liefde van je leven kan je ook maar één keer doen. Natuurlijk is er een tweede huwelijk of zijn er meer huwelijken mogelijk, maar per huwelijk is de officiële voltrekking maar één keer mogelijk. De stap om ceremoniespreker bij een afscheid te zijn had ik al gemaakt, maar nu maak ik ook de stap naar Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ik volg een opleiding hiervoor en het maakt me blij. Anders dan je misschien zou denken is het eigenlijk een logische stap, ik spreek op ceremonies van levensgebeurtenissen.

Een datum vaststellen, een trouwjurk uitzoeken, een pak kopen, een trouwlocatie vinden, trouwkaarten ontwerpen en ga zo maar door, ook de trouwambtenaar is belangrijk. Deze belangrijke dag in iemands leven begint met de ceremonie én die zet dan ook mede de toon voor de rest van de dag. Een ceremonie passend bij wie de geliefden zijn dat is belangrijk om er met een blij gevoel op terug te kunnen kijken.

Vandaag 38 jaar geleden gaf ik het ‘ja woord’ aan de liefde van mijn leven en ja ik zou het zo weer doen. Mijn grote liefde Leon is mijn rots en mijn houvast. Ik mag me tot een gelukkig mens rekenen dat ik 41 jaar geleden verkering kreeg met Leon en me door hem  al 38 jaar Marion Reefs mag noemen. Onze liefde voor elkaar heeft ons twee prachtige zonen gebracht en ook zij hebben de liefde gevonden en dat maakt me tot een gezegend mens. Onze liefde en huwelijk is de basis van mijn leven, ons huwelijk bracht mijn geluk. Oh ja, de zon staat echt niet altijd hoog aan de hemel maar onze basis is sterk, op Leon kan ik vertrouwen. Het gras zal best ergens groener zijn, maar mijn leven met Leon is rijk door alle onvolmaaktheden en ongemakken. Mijn jaren met Leon neemt niemand meer van me af en natuurlijk hoop ok hoop dat er nog heel veel jaren voor ons samen bijkomen. Maar……ik weet ook als geen ander dat dit ook zomaar anders kan zijn, daarom reken in mij rijk en tel ik mijn zegeningen als het even minder gaat.

De liefde van je leven, ik gun het iedereen!

Ga naar de inhoud