En door…

Door jaren van intensieve psychotherapie, bij de beste therapeute die je je maar kan wensen, heb ik geleerd om beren pas aan te pakken als ze echt voor mijn neus staan. En geloof me ik heb wat beren gezien die nooit dichtbij zijn gekomen, dat was dus verspilde energie. Maar eerlijk is eerlijk het leven heeft me niet gespaard, dat heeft ook al die beren ook gevoed.

Maar goed door die therapie kon ik ook beter omgaan met de kanker en die berg behandelingen. Ik liet het over me heen komen heb het zeker niet bevochten en had vrijwel geen angsten. Dat heeft zo geholpen dat weet ik zeker, veel lotgenoten kampen met angsten en dat is vreselijk. Tijdens dat behandelproces ben ik een keer flink in de stress geschoten, toen dacht ik echt dat ik mijn doodvonnis ging halen. Dat was na de ontdekking van de tumor in mijn andere borst en ik de uitslag van de ‘pet scan’ ging halen. De uitslag viel mee en ik kon door met de behandelingen, maar ik ben ook doorgegaan met mijn leven. Ik heb mijn beperkingen die ik had en mijn ‘nieuwe’ leven omarmd.

Nu had ik weer een moment van angst voor de uitslag die komen zou en dat werd enorm versterkt door alle beperkingen die de coronamaatregelen met zich meenemen. Ik zag beren en dacht al verder naar ‘wat als?’ en ‘hoe moet dat?’ Ook nu heb ik een goede uitslag gekregen en mag weer door. Ik heb natuurlijk ontzettend veel nagedacht over wat er nu weer allemaal gebeurde, maar ook wat er allemaal gebeurd is. Het is nu bijna 5 jaar geleden dat ik de diagnose borstkanker kreeg en wat ben ik blij dat ik toen niet te maken had met de corona want volgens mij zou ik doordraaien. De drempel om naar het ziekenhuis te gaan is echt wel groot nu. Ik vraag me echt af of de maatregelen die ze nu nemen voor de corona, de kwaal niet verergeren en het mensen weerhoudt om aan de bel te trekken. Ik zelf moet de komende tijd nog wat onderzoeken ondergaan en één ding is voor mij heel duidelijk geworden: Ik ga echt nooit, geloof me echt nooit, meer alleen naar het ziekenhuis voor een onderzoek of artsenbezoek dat met mijn kanker te maken heeft. Het heeft de afgelopen weken zoveel met me gedaan wat niet nodig was geweest.

Maar ik mag en ga weer door en heb nu duidelijk met mezelf afgesproken dat ik de volgende keer meer voor mezelf opkom en me niet meer in een oh zo kwetsbaar hoekje laat duwen zoals ik dat nu heb toegelaten.

Marion Reefs Blog
Skip to content