huh ik?

Huh ik? Dat was mijn eerste reactie toen Roel Arts van Briensveld uitvaartverzorging mij vroeg of ik een podcast met hem wilde maken. We hebben het er samen regelmatig over dat ons vak veel meer over het leven gaat en juist niet over de dood, veel meer als dat mensen denken. Misschien denk je dat ik gek ben, maar we hebben echt het allermooiste beroep en een dankbaar beroep. Mijn leven is zoveel rijker geworden en dat zien de mensen om me heen.

 

Natuurlijk kende ik het fenomeen podcast en ja ik vind oprecht dat praten over de dood bij het leven hoort, ik blijf dat ook voortdurend uitdragen. Stiekem vond ik het leuk en eerlijk was ik ook wel gevleid dat hij juist de vraag aan mij stelde. Ik ben ZZP’er en niet verbonden aan een uitvaartonderneming. Iedereen (ook de familie zelf) kan gebruik maken van mijn diensten, dat weet Roel ook en ze zijn me allemaal even lief. Voor mij staan de families voorop en daarbij is het samenwerken met een uitvaartondernemer erg belangrijk. Maar mijn werk is juist ook zo fijn dat ik met zoveel diverse uitvaartondernemers en verzorgers mag samenwerken, ook zij maken gebruik van verschillende afscheidsbegeleiders (ritueelbegeleider). Voorop staat dat je past bij dat wat de families willen ‘je kunt maar een keer afscheid nemen’ en dat moet je dan ook goed doen. Je ziet steeds meer jonge mensen in de uitvaartbranche, geweldig vind ik dat. Vooral in de omgeving Venray zie je dat ondernemingen verjongen en en het is heerlijk om met deze jonge mensen te mogen samenwerken. Ook Roel is zo’n jonge uitvaartondernemer.

 

Maar goed terug naar de podcast, Roel liet het niet los. We zijn inmiddels al een jaar verder nadat hij voor het eerst de vraag aan mij stelde, we zijn in die tussentijd op zoek gegaan. Hoe maak je een podcast? Kwaliteit is hierbij erg belangrijk, je kunt zelf gaan ‘klooien’ met een paar microfoons maar dan ben je er echt nog niet. Er komt zoveel meer bij kijken en via Roel kwamen we bij Willem Vullings van Vullings media terecht. Daar beschikken ze over een opnamestudio en zij hebben kijk op het editen van de opnames, de teaser, de jingle, het op de juiste kanalen brengen enz. enz. Willem was enthousiast, ik kan wel zeggen heel enthousiast en voelde wel aan dat Roel en ik ook heel kritisch naar elkaar kunnen zijn en hierin ook gelijkwaardig zijn. We houden elkaar een spiegel voor, over ons werk en daarbij ook over hoe we zelf onze ‘zaakjes’ geregeld hebben. Er kwam een offerte, want voor niets gaat de zon op. Aan een podcast zit geen verdienmodel, tenzij je je laat sponseren maar dat willen wij niet, daar gaat het ons niet om.

 

Wat willen we dan wel met de podcast bereiken? Nou dat je er eens over nadenkt: ‘Stel je gaat dood, heb je daar al eens over nagedacht?  Toeval nu is ook dat ‘Sire’ campagne met dit thema heeft ‘De dood….praat erover, niet eroverheen’.  Het leven is zoveel sterker dan de dood, als de reis van je leven begint weet je ook dat deze reis een keer eindigt. Als je hier eens vaker bij stilstaat en dit niet ver van je wegduwt, krijgt het leven veel meer betekenis en dat leven blijft, ook na je dood. De dood als een ‘beer’ zien en er niet over willen praten, geeft juist de angst veel meer ruimte. Als je je bewust bent dat je leven ook eindig is, dan weet je ook dat je juist in je leven het verschil kan maken en niet daarna.

 

In de podcast zullen veel thema’s aan de orde komen, thema’s waar je in het leven eens bij stil zou moeten staan. We gaan het hebben over het leven, de dood én het leven na de dood. Niet het hiernamaals maar over hoe je door de liefde en herinneringen altijd deel zal blijven maken van het leven.

 

Op 16 maart komt de eerste aflevering online, hoe we onze podcast noemen ‘op leven na dood’ waarom? Omdat het leven zoveel sterker is als de dood, daar moeten we ons veel meer bewust van worden.

 

Ga je ook luisteren? Ik beloof je het wordt een prikkelende en luchtige podcast waarin we ook met humor de dood bespreekbaar willen maken. Er komen gastsprekers die deskundig zijn in het onderwerp wat we in de afleveringen behandelen.

 

De podcast kun je beluisteren via Spotify en onze social media kanalen uiteraard ook via onze beider websites.

 

Luister naar de podcast……..het zal je helpen bij het leven!

 

De foto voor de podcast is gemaakt door Laura Schapendonk van Laura fotostudio ook in haar werk als fotografe legt ze veel levensfases vast, ook het afscheid.

 

Oh ja, heb je een vraag of wil je graag meer weten over het thema, mail ons op info@oplevennadood.nl maar je kunt me natuurlijk ook altijd persoonlijk benaderen.

Ga naar de inhoud