Levensverhalen

Ik schrijf verhalen over het leven, dat klinkt misschien vreemd omdat ik nabestaanden begeleid bij het afscheid van hun geliefde.

levensverhalen van mensen, het boeit me enorm en dat heeft niets met de dood te maken. Luisteren naar iemands levensverhaal is zo fijn om te mogen doen, ook al gaat er veel verdriet mee gepaard. Het zijn verhalen met een traan maar ook zeker met een lach. De mooie herinneringen over iemands leven, maakt het juist zo dierbaar. Het allermooiste is toch wel als iemand zelf zijn of haar verhaal verteld. Het is niet alleen mooi maar zeker ook dierbaar als iemand zijn of haar verhaal aan mij toevertrouwd.

 

Gisteren had ik een afscheid begeleid en liep ik met de familie richting de uitgang om hun geliefde te begeleiden naar de laatste rustplaats. Helemaal achteraan liep een oudere dame en het was voor haar verstandiger om niet mee te gaan. Ik bracht haar naar een ruimte waar ze even zou kunnen wachten en waar het lekker warm was. In de rij raakte we al aan de praat en eenmaal rustig op een stoel vertelde ze verder. Ze was 91 en haar man was al op 58 jarige leeftijd overleden.

 

Ze was pas ziek geweest en je merkte dat ze graag wilde vertellen en dan kan ik echt niet weglopen omdat ik het zo ‘druk druk’ heb. Ik bleef bij haar en ze begon te vertellen over haar jonge leven, over de oorlog, over haar geloof, over haar werk als onderwijzeres en over haar gezin. Wat was het fijn om te luisteren naar haar verhaal.

 

En dan het allermooiste, op het laatst vertelde ze dat ze haar levensverhaal heeft opgeschreven in een boekvorm en dat dit zelfs in Zwitserland in een archief ligt. Daar is ze als kind, na de oorlog, naar toe geweest om aan te sterken en daar ligt toch ook wel een stukje van haar hart.

 

Ik heb zo geboeid geluisterd en bij het afscheid haar beide handen gepakt haar bedankt dat ze mij haar boeiende levensverhaal heeft verteld. Ze keek verbaasd en zei dat ze het zo fijn vond om te vertellen. Ik heb haar nog heel veel mooie verhalen toegewenst, verhalen aan haar levensverhaal.

 

Dat is het wat mijn werk zo mooi maakt. Levensverhalen, ik vertel verhalen over het leven.

Ga naar de inhoud