lieve, lieve moeder

Lieve, lieve moeder van twee prachtige kinderen en een daarbij nog eens een schoondochter die jou zo in haar hart draagt. Ik kwam bij jullie aan tafel in jou meest kwetsbare periode, je wist dat je einde nabij zou zijn. Al heel snel voelde ik de verbinding tussen jou en mij. De keuzes die je maakte in alles, maar vooral in de keuze om nog dicht bij je kinderen te zijn, is precies dat wat ik zou doen.

 

Het is voor mij een grote eer dat jij mij je levensverhaal vertelde en je kinderen waren erbij. Er hing een serene rust, het was bijna magisch. Ja, ik hield het op momenten maar moeilijk droog, ik zei het ook ‘ik ben niet van steen’. Je vroeg me jouw levensverhaal te schrijven, dat is spannend dat kan ik je vertellen. Het werd een levensverhaal zonder punt, want je had nog plannen.

 

Ik had jouw verhaal geschreven en naar je gemaild, heel spannend was het om op de knop van verzenden te drukken. We hadden afgesproken dat jij steeds degene zou zijn die contact op zou nemen. Ik wachtte op jou reactie, maar dan gaat de telefoon, je hebt zo snel al je leven los moeten laten. En weer kom ik aan tafel, maar nu alleen met je kinderen en schoondochter. Ze lieten me een foto zien dat jij jouw levensverhaal, door mij geschreven, aan het lezen was. Oh, ik kan je niet vertellen hoe fijn ik dat vond.

 

Dan breekt de dag van het afscheid aan, met jouw woorden en wensen goed voor ogen houdend zorg ik met mijn collega’s dat alles zo gaat en staat zoals we besproken hadden. Altijd belangrijk, maar nu voelde ik het want het komt niet iedere dag voor dat ik de persoon die overleden is heb mogen ontmoeten.

 

Lieve, lieve moeder van drie prachtige kinderen, want ja jouw schoondochter is er een van jou. Wat was het prachtig, puur en magisch jouw afscheid. Je was er, je zag het, we voelde het gewoon. Dat kan ook niet anders, want je had in je leven de touwtjes ook strak in handen.

 

Het was een eer om je te mogen ontmoeten en dat je mij je levensverhaal en je kinderen toevertrouwde en wat heb ik een bewondering voor jou maar ook voor deze jonge mensen. Jij en je twee kinderen waren de drie musketiers vertelde je mij, geloof me de derde musketier is hier nu jouw schoondochter en zij zullen door het vuur gaan voor elkaar. Je hebt hierin een grote rol gehad en de basis gelegd. Voor die het nog niet wisten, bij jouw afscheid werd het in woorden gezegd, maar iedereen kon het zien en voelen.

 

Lieve, lieve moeder van drie prachtige kinderen, waar je nu ook bent je hebt een stukje in mijn hart gevonden.

Ga naar de inhoud